MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Ehe Eesti Hõrgutis: Traditsiooniline Mulgi Kapsas

Sissejuhatus

Tihtilugu, kui mõtleme Eesti toidust, tulevad meelde maalähedased ja sooja südantsoojendavad road. Üks selliseid armsaid klassikuid on ka Mulgi kapsas — roog, mis ühendab endas nii lihtsuse kui ka sügavate maitsete külluse. Selle roa ajalugu põimib kokku mitmeid kohalikke maitseid ja on ajaproovile hästi vastu pidanud.

Mulgi kapsas on Eesti köögist pärit roog, mille juured ulatuvad tagasi aegadesse, kus lihtsatest koostisosadest pidi saama võimalikult toitva ning maitsva eine. See täidisetaldrikutäis sobib hästi nii argiõhtuteks kui ka pidulauale. Täna jagame klassikalise Mulgi kapsa retsepti, mis ei nõua keerukaid kokandusoskusi, kuid tulemus rõõmustab iga toidunautleja hinge.

Sisu

Koostisosad:

  • 500 g sea- või loomaliha (nt kaelakarbonaad või veisepõsk)
  • 1 kg hapukapsast
  • 500 g värskeid kartuleid
  • 2 suurt sibulat
  • 2-3 lahtist lihaleent või köögiviljapuljongi kuubikut
  • 100 g suitsupeekonit või -sealiha
  • 50 ml õli või searasva
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 1 tl jahvatatud vürtspipart
  • 1 loorberileht
  • Soovi korral maitse järgi suhkrut
  • Maitserohelist (nt peterselli) serveerimiseks

Valmistamisjuhend:

  1. Esmalt valmista ette kõik koostisained. Lõika liha umbes 3×3 cm suurusteks tükkideks. Koori ja haki sibulad ning lõika suitsupeekon väikesteks tükkideks. Koori kartulid ja lõika need suuremateks sektoriteks.

  2. Võta suurem paksupõhjaline pott ning prae selles õli või rasva sees suitsupeekon krõbedaks. Lisa juurde hakitud sibulad ja prae neid mõni minut, kuni sibul on muutunud klaasjaks.

  3. Lisa lihatükid potti ja prae neid koos sibulaga, kuni liha on kõikidelt külgedelt kaunilt pruunistunud.

  4. Nüüd lisa potti hapukapsas, jäta segamata, kuid kata liha ja sibul hoolikalt kapsaga. Üle kõige vala lihaleent või puljongit, nii et see kergelt kataks kapsa. Lisa loorberileht, must pipar ja vürtspipar. Kui sulle meeldib magusam kapsas, võid lisada ka veidi suhkrut.

  5. Lase kõigel keema tõusta, siis vähenda kuumust ja lase tasasel tulel kaane all haududa umbes 1,5 tundi.

  6. Pool tundi enne valmimist lisa potti kartulid ja sega ettevaatlikult. Jätka hautamist, kuni kartulid on pehmed, kuid mitte lagunevad.

  7. Kui kõik koostisosad on pehmed ja maitsestunud, tõsta pott tulelt. Lase enne serveerimist natukene seista, et maitsed saaksid veelgi paremini üksteisega läbi seguneda.

  8. Serveerimisel raputa peale hakitud maitserohelist ning vajadusel maitsesta veel soola või pipraga.

Nipid ja soovitused:

  • Parima tulemuse saavutamiseks eelista lahtist lihaleent või kvaliteetset puljongikuubikut.
  • Kasutades suitsuliha, annab see roale omakorda sügavama suitsuse maitsevarjundi.
  • Suhkru lisamine aitab tasakaalustada hapukapsa maitset ning teeb tulemuse mahedamaks.
  • Rooga on soovitatav serveerida koos värske leiva või koorega keedetud kartulitega.

Kokkuvõte

Mulgi kapsas peegeldab eestipärase köögi hinge — see on toitev, lihtne ja maitseküllane roog, mis toob kokku nii põlvest põlve edasi antud traditsioonid kui ka kaasaegse kokakunsti. See on täiuslik näide sellest, kuidas vähestest koostisosadest võib valmida suur meistriteos. Mulgi kapsa puhul on võlu peidus aeglases haudumises ja lihtsates komponentides, mis kokku moodustavad tõeliselt maitsva eine. Proovi järele ja veendu ise, kuidas vanaaegne toit võib saada uueks lemmikuks sinu perelauas.