Sissejuhatus
Ratatouille on pärit Lõuna-Prantsusmaalt ning see on rikkalik ja aromaatne köögiviljaroog, mis koosneb erinevatest aedviljadest. Tuntud oma värvikülluse ja maitsenüansside poolest, on ratatouille suurepärane valik nii iseseisvaks roaks kui ka lisandiks. See on hea valik tervislikuks õhtusöögiks või pidulikuks õhtusöögiks sõpradega.
Sisu
Koostisosad:
– 1 baklažaan, kuubikuteks lõigatud
– 2 suvikõrvitsat, viilutatud
– 1 punane paprika, tükeldatud
– 1 kollane paprika, tükeldatud
– 2 sibulat, hakitud
– 4 küüslauguküünt, peeneks hakitud
– 800 g purustatud tomateid (või värskeid tomateid)
– 3 spl oliiviõli
– 1 tl värsket tüümiani (või kuivatatud)
– 1 tl värsket rosmariini (või kuivatatud)
– Sool ja must pipar maitse järgi
– Värske basiilik kaunistuseks
Valmistamine:
1. Kuumuta suures pannil või potis 2 spl oliiviõli keskmisel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja küüslauk, kuumuta kuni sibul on muutunud klaasjaks.
2. Lisa baklažaan ja suvikõrvits, kuumuta 5 minutit pidevalt segades.
3. Lisa tükeldatud paprikad ning hauta veel paar minutit.
4. Seejärel lisa purustatud tomatid koos oma mahlast, tüümian ja rosmariin. Maitsesta soola ja pipraga.
5. Lase keskmisel kuumusel podiseda umbes 20 minutit või kuni köögiviljad on pehmed, kuid mitte liiga lögad.
6. Enne serveerimist raputa üle värske basiiliku ja järelejäänud spl oliiviõliga.
Kokkuvõte
Ratatouille on lihtne, kuid samas elegantne roog, mis tähistab Vahemere piirkonna köögiviljade mitmekesisust ja rikkust. Serveeri seda sooja või jahtununa, lisandina liha või kala kõrvale või naudi kui iseseisvat taimetoitu. Selle mitmeotstarbelisuse ja suurepärase maitse tõttu on ratatouille jäänud paljude südamesse kui toitev ja tervislik roog, mis sobib suurepäraselt igaks aastaajaks.