MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Ahjusoojad kõrvitsa-seemnepätsid koduse hõnguga

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma lihtsate ja koduste maitsete poolest, kus au sees on kohalikud ja hooajalised toiduained. Üheks sügisese aja hõrgutiseks on kindlasti kõrvits, millele lisame selles retseptis rikkalikku maitset ja tervislikke omadusi pakkuvaid seemneid. Kõrvitsa-seemnepätsid on suurepärane näide sellest, kuidas Eesti toitude lihtsus kohtub moodsa köögi terviseteadlikkusega. Need väikesed leivataolised küpsetised sobivad suurepäraselt hommikusöögiks, vahepalaks või isegi eelroaks sügisesele õhtusöögile.

Koostisosad ja ettevalmistus

Koostisosad:

  • 250 g röstitud kõrvitsapüreed
  • 500 g nisujahu
  • 1 pakk kuivpärmi (7 g)
  • 250 ml käesooja vett
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 100 g päevalilleseemneid
  • 50 g kõrvitsaseemneid
  • 1 väike peotäis linaseemneid
  • 1 muna (määrimiseks)
  • Lisaks: Jahu tööpinnale puistamiseks ja õli vormi määrimiseks

Ettevalmistus:

  1. Alustuseks valmistame kõrvitsapüree. Selleks küpseta kõrvitsat ahjus 200°C juures, kuni see on pehme ning püreesta seejärel saumikseri või kahvliga ühtlaseks massiks. Lase püreel jahtuda toatemperatuurini.
  2. Rösti päevalilleseemneid ja kõrvitsaseemneid kuival pannil mõni minut, kuni nad on kuldse värvusega ning seejärel jahuta.

Valmistamisjuhend

1. Sõtkumine:
– Lahusta kuivpärm käesoojas vees, lisa suhkur ja sega, kuni pärm on lahustunud.
– Sõtku jahu suure kausi põhjas kokku soola ja õliga.
– Lisa järk-järgult pärmivesi ja kõrvitsapüree ning sõtku kätega, kuni saad elastse ja ühtlase taigna.
– Viimaks sega hulka röstitud seemned (jäta veidi tervikseemneid ka pätside peale raputamiseks) ning sõtku veel mõned minutid.

2. Kerimine ja esmane kerkimine:
– Kata kauss taignaga niiske küpsetuspaberiga või rätikuga ning jäta soojemasse kohta kerkima umbes 1 tunniks või kuni taigna maht on kahekordistunud.

3. Taigen ja pätside vormimine:
– Kui taigen on kerkinud, sõtku see kergelt läbi ning puista tööpinnale jahu.
– Jaga taigen võrdselt tükkideks (sõltuvalt soovitud pätside suurusest), vormi need ümmargusteks või ovaalseteks pätsideks ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

4. Teine kerkimine:
– Kata pätsid rätikuga ning jäta umbes 30-40 minutiks taaskord kerkima. See aeg annab pätsidele ilusa kuju ja tekstuuri.

5. Peale määrimine ja küpsetamine:
– Eelkuumuta ahi 200°C-ni.
– Klopi lahti muna ning määri see pintsliga pätside peale, et anda küpsetistele kaunis läige. Raputa peale ülejäänud seemneid.
– Küpseta pätsid ahjus 20–25 minutit, kuni need on pealt ilusad ja kuldpruunid. Veendu küpsuses puutikuga – küps küpsetis ei jää tikku külge.

Kokkuvõte

Ahjusoojad kõrvitsa-seemnepätsid on suussulav ja tervislik valik igaks söögikorraks. Nende valmistamine on lihtne ja annab võimaluse kasutada hooajalisi saadusi kodule lähedal. Serveeri neid värske või ja koduse moosiga ning naudi rikkalikku maitset ja mõnusa tekstuuriga küpsetisi. Eesti toidutraditsioonides on suur koht just sellistel soojadel ja kodustel retseptidel, mis toovad pere kokku ja täidavad kodu isuäratava lõhnaga.