MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Klassikaline Eesti Ahjuliha koos Magushapude Kartulitega

Sissejuhatus

Eestimaa köögis on alati hinnas olnud lihtsad, aga toekad road. Üheks selliseks klassikaliseks näiteks on ahjuliha, mis vaikselt podisedes ahjus oma mahlas küpseb, otsekui kutsub kõiki sööma. Eriti mõnus on see roog külmematel kuudel, mil kõhu tõmbab mõnusasti täis ning soojendab keha ja hinge. Ahjuliha tegemine on küllaltki lihtne, kuid nõuab küpsemise ajal kannatlikkust. Alljärgnev retsept räägib, kuidas valmistada traditsioonilist Eesti ahjuliha koos magushapude kartulitega, mis toovad roogi veidi erilisust ja maitseüllatust.

Retsepti sisu

Koostisosad:

Ahjuliha jaoks:

  • 1,5–2 kg sea- või veiseliha (nt kaelakarbonaadi või rinnatükki)
  • 2–3 sibulat
  • 3–4 küüslauguküünt
  • 2 loorberilehte
  • 1 tl musta pipart teradena
  • 1 tl soola
  • Paar oksa värsket tüümiani või 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 2 dl vett või puljongit
  • 2 sl õli või searasva

Magushapude kartulite jaoks:

  • 1 kg kartuleid
  • 2 sl võid
  • 2 sl fariinsuhkrut
  • 1 sl äädikat
  • 0,5 tl soola
  • Veidi värskelt jahvatatud musta pipart
  • Maitserohelist (nt peterselli) garneeringuks

Juhised:

Ahjuliha valmistamine:

  1. Eelsoojenda ahi 175 kraadini.
  2. Puhasta liha üleliigsest rasvast ja kelmetest ning tõmba kuivaks köögipaberiga.
  3. Hõõru liha üle soola ja pipraga.
  4. Kuumuta õli või searasv suurel ahjupannil või potis. Pruunista liha igast küljest, kuni pealt on kuldne.
  5. Lisa pannile jämedalt hakitud sibulad, küüslauk, tüümian, loorberilehed ning must pipar.
  6. Kalla peale vesi või puljong ja kata pann kaanega või kasuta fooliumit.
  7. Tõsta pann ahju ja küpseta 150–175 kraadi juures umbes 2,5–3 tundi, vaata, et vedelik liiga palju ei aurustuks; vajadusel lisa vett juurde.

Magushapude kartulite valmistamine:

  1. Pese ja koori kartulid ning tükelda need umbes sama suurteks sektoriteks.
  2. Sulata pannil või ning lisa fariinsuhkur, lase karamellistuda.
  3. Lisa kartulid pannile ja prae keskmisel kuumusel mõni minut, kuni need saavad kuldpruuni jume.
  4. Lisa äädikas ja sool, sega kartuleid, et maitseained jaotuksid ühtlaselt.
  5. Vähenda kuumust ning kata pann kaanega. Hauta kartuleid, kuni need on pehmed – sõltuvalt kartulite suurusest võib see võtta umbes 20 minutit.
  6. Kui kartulid on valmis, maitsesta need värskelt jahvatatud musta pipraga ja puista peale hakitud maitserohelist.

Viimistlemine:

  1. Kui liha on valmis, võta pann ahjust välja ja lase lihal 10–15 minutit enne lõikamist “puhata”.
  2. Lõika liha vastu lihakiudu õhukesteks viiludeks.
  3. Serveeri ahjuliha koos magushapude kartulite ja valitud lisanditega, nagu näiteks marineeritud kurgid või värske salat.

Kokkuvõte

Ahjuliha koos magushapude kartulitega on suurepärane kombinatsioon lihtsatest, kuid sügavatest maitsetest, mis kannavad endas tõelist Eesti hõngu. Kuigi liha küpsetamine võtab mitu tundi, on tulemuseks erakordselt mahlane ja pehme roog, mis sobib nii pühapäevalõuna lauale kui ka argipäeva õhtusöögiks. Magushapud kartulid lisavad ahjulihale mõnusat kontrasti ning muudavad eine tõeliseks maitseelamuseks. Proovi ja naudi seda soojendavat ja kodust rooga oma lähedastega!