MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Hõrk Eesti Klassika: Kreemine Kõrvitsasupp Porgandi ja Ingveriga

Sissejuhatus

Kõrvitsasupp on sügisene hõrgutis, mis soojendab külmal ajal ning rõõmustab oma rikkaliku maitse ja värviga. Kõrvits, see suur oranž viljaköögivili, on Eestis sügiseti aukohal. Kombineerides seda porgandi ja ingveriga, saad tõeliselt maitsva ja tervisliku supi, mis on rikkalik A- ja C-vitamiini allikas ning tõstab immuunsust. Siin retseptis õpetan sind valmistama klassikalist Eesti kreemist kõrvitsasuppi, mis sobib hästi nii argiõhtuks kui ka pidulauale. Lähme nüüd samm-sammult läbi kogu valmistamisprotsessi!

Koostisosad

  • 1 kg kõrvitsat
  • 2 suurt porgandit
  • 1 sibul
  • 1 väike tükk värsket ingverit (umbes 2 cm)
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 liiter köögivilja puljongit
  • 200 ml rõõska koort või kookospiima
  • 2 spl võid või oliiviõli
  • Maitse järgi soola
  • Maitse järgi värsket musta pipart
  • Viimistluseks röstitud kõrvitsaseemneid ja/või veidi vahukoort

Valmistamisjuhend

Kõrvitsa ettevalmistus

Esiteks tuleb kõrvits korralikult pesta ja seejärel lõigata kuubikuteks. Selleks:

  1. Lõika kõrvits pooleks ja eemalda seemned. Seemned võid kõrvale panna, sest neid saab hiljem röstida ja suppile peale puistada.
  2. Eemalda koor ja lõika viljaliha umbes 2 cm suurusteks kuubikuteks.

Porgandi ja sibula ettevalmistus

  1. Pese porgandid ja koori need. Seejärel lõika umbes 1 cm suurusteks viiludeks.
  2. Koori sibul ja lõika see kuubikuteks.

Ingveri ja küüslaugu ettevalmistus

  1. Koori ingver ja riivi see peeneks.
  2. Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või kasuta küüslaugupressi.

Supi keetmine

  1. Võta suur pott ja kuumuta selles võid või oliiviõli keskmisel kuumusel.
  2. Lisa potti sibul ja kuumuta, kuni see muutub klaasjaks.
  3. Lisa potti hakitud küüslauk ja riivitud ingver ning kuumuta veel paar minutit, et nende aroomid valla pääseksid.
  4. Seejärel lisa potti kõrvitsa- ja porgandikuubikud, sega korralikult läbi.
  5. Vala potti köögiviljapuljong. Puljong peaks kõik köögiviljad kenasti katma.
  6. Tõsta kuumust kuni keemiseni, seejärel alanda kuumust ja lase supil madalal kuumusel podiseda umbes 20-25 minutit, kuni köögiviljad on täiesti pehmed.

Püreestamine

  1. Kui köögiviljad on pehmed, võta pott tulelt ja püreesta köögiviljad saumikseri või köögikombainiga ühtlaseks püreeks.
  2. Lisa püreele rõõsk koor või kookospiim ja sega ühtlaseks.

Maitsestamine

  1. Maitsesta suppi soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Kui soovid, võid lisada ka muid maitseaineid nagu muskaatpähklit või tšillihelbeid.

Viimistlus

  1. Kuumuta supp uuesti läbi, vajadusel lisa puljongit, et saavutada soovitud paksus.
  2. Serveerimisel võid supi peale puistata röstitud kõrvitsaseemneid ja lisada veidi vahukoort või rõõska koort, et muuta supp eriti rammusaks ja pidulikuks.

Kokkuvõte

Nüüd oledki valmistanud maitsva ja soojendava kreemise kõrvitsasupi, Eesti sügisese köögi uhkuse. Serveeri suppi sooja ürtidega maitsestatud ciabatta või hapukas saiaga, et muuta kogemus veelgi nauditavamaks. Kõrvitsasupp on mitmekülgne ja toitev, ning selle valmistamine ei ole sugugi keeruline. Proovi erinevaid koostisosade kombinatsioone ja leia enda lemmikmaitse – Eesti köögi hõrgutised ootavad avastamist!

Nautige soojalt ja armastusega!