MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Klassikaline Eesti hapukapsasupp suitsulihaga

Sissejuhatus

Hapukapsasupp on kahtlemata üks tuntumaid ja armastatumaid Eesti köögi traditsioonilisi roogasid. See kosutav ja hõrk leem, mis on rikastatud suitsulihast saadud sügava maitsega, on suurepärane valik külmal talvepäeval. Eesti köögile omased koostisosad – hapukapsas, oad, porgandid ja suitsuliha – teevad sellest supist ideaalse argipäeva õhtusöögi. Valmistamine on lihtne, kuid nõuab veidi aega, et maitsed saaksid hästi seguneda. Järgnev retsept juhatab samm-sammult läbi toitva Eesti hapukapsasupi valmistamise protsessi.

Sisu

Koostisosad:

  • 500 g suitsuliha (eelista näiteks seajalga või -kõhtu)
  • 500 g hapukapsast
  • 2 suurt porgandit
  • 2 keskmist kartulit
  • 1 suur sibul
  • 100 g suitsupeekonit (valikuline)
  • 1 spl tomatipastat
  • 3 lahtist suppiäädikat
  • 1-1,5 liitrit vett või puljongit (liha keetmisest saadud)
  • 1 loorberileht
  • 5-6 tera musta pipart
  • 1 tl kuivatatud majoraani
  • 2 küüslauguküünt
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart maitse järgi
  • Suhkrut maitse parandamiseks (vajadusel)
  • Värsket hakitud tilli (serveerimiseks)
  • Hapukoort (serveerimiseks)

Juhised:

  1. Suitsuliha ettevalmistamine: Tükelda suitsuliha suupärasteks tükkideks, panna suurde potti koos piisava koguse veega (umbes 1,5 liitrit) ja lase keema tõusta. Eemalda tekkinud vaht, alanda kuumust ja lase lihal vaikselt podiseda umbes 1-2 tundi või kuni liha on pehme.

  2. Oade ettevalmistus: Kui soovid lisada supile oad, pane need eelnevalt umbes 8 tundi külma vette likku, seejärel keeda eraldi nõrgal tulel pehmeks.

  3. Köögiviljade koorimine ja tükeldamine: Koorige kartulid ja porgandid. Lõika porgandid ratasteks või riivi jämeda riiviga. Kartulid lõika suupärasteks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk peeneks.

  4. Hapukapsa ettevalmistamine: Hapukapsas kurna veidi, et liigne hapukus vähendada, vajadusel haki peenemaks.

  5. Liha eemaldamine ja köögiviljade lisamine: Kui suitsuliha on pehme, tõsta see supi seest ajutiselt välja ja lisa potti porgandid ja sibul. Lase neil leeme sees veidi pehmeneda.

  6. Suitsupeekoni lisamine: Soovi korral prae väikseks tükeldatud suitsupeekonit eraldi pannil, kuni see muutub krõbedaks. Nõruta rasv ja lisa peekon supp.

  7. Hapukapsa lisamine: Lisa potti hapukapsas, oad (kui kasutad), tomatipasta, äädikas, loorberileht ja pipraterad. Sega kõik korralikult läbi ja lase supil vaikselt keeda 15-20 minutit.

  8. Maitsestamine: Lisa majoraan, pressitud küüslauk, sool ja must pipar maitse järgi. Kui supp on liiga hapu, võib lisada natuke suhkrut.

  9. Kartulite lisamine: Kui porgandid on pehmenenud, lisa potti kartulid ja lase keeda, kuni ka need on pehmed.

  10. Suitsuliha tagasi potti: Kui kartulid on pehmed, lisa supp tagasi suitsuliha viilud.

  11. Viimistlemine: Keeda kõik koos veel umbes 5-10 minutit. Eemalda loorberileht ja proovi supi maitset, vajadusel timmi veel soola ja vürtsidega.

  12. Serveerimine: Serveeri supp kuumalt, lisades peale värsket hakitud tilli ja soovi korral lusikatäis hapukoort.

Kokkuvõte

Hapukapsasupp suitsulihaga on maitsvalt lihtne ja samas toitev roog, mis soojendab südant ning keha. Selle valmistamise traditsioon on Eestis põlvest põlve edasi antud ja see supp kuulub paljudes kodudes pühade menüüsse. Kuigi supi valmistamine võtab pisut aega, on tulemus iga hetke väärt – sügav maitse, mida annavad leemele pakutavad koostisosad ja hoolikas keetmisprotsess. Serveeri seda aromaatset ja toitvat suppi oma perele ja sõpradele, et jagada tükike Eesti kulinaariat ja soojust.