Prantsusmaa köögi üks tuntumaid roogi on ratatouille – rikkalik taimetoit, mis on pärit Provence’ist ja täis Vahemere piirkonna värskeid maitseid. See toitev ja tervislik roog on suurepärane valik nii argipäevaks kui pidulikuks õhtusöögiks.
Koostisosad:
- 1 baklažaan
- 2 suvikõrvitsat
- 2 paprikat (eri värvi)
- 4 tomatit
- 1 suur sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 spl oliiviõli
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- 1 tl kuivatatud rosmariini
- Soola ja musta pipart maitse järgi
- Värsket basiilikut kaunistuseks
Juhised:
- Alustage ettevalmistusega: peske kõik köögiviljad. Lõigake baklažaan ja suvikõrvits umbes poole sentimeetri paksusteks ratasteks. Puhastage paprikad seemnetest ja lõigake samuti ratasteks. Tomatid lõigake viiludeks. Hakkige sibul ja küüslauk peeneks.
- Kuumutage suures pannil või madalal potis oliiviõli. Lisage hakitud sibul ja küüslauk ning praadige, kuni need on muutunud klaasjaks.
- Lisage pannile tüümian ja rosmariin, laske maitseainetel natuke praadida, et nende aroomid esile kerkiksid.
- Seejärel lisage köögiviljad kihiti: esmalt baklažaan, siis suvikõrvits, paprikad ja lõpuks tomatid. Pärast iga kihti lisage soola ja pipart.
- Katke pann kaanega ja laske roal madalal kuumusel haududa 30-40 minutit. Segage vahepeal ettevaatlikult, et köögiviljad jääksid terveks.
- Ratatouille on valmis, kui kõik köögiviljad on pehmed, kuid mitte lagunenud.
Kokkuvõte:
Serveerige ratatouille’it soojalt, kaunistatuna värske basiiliku lehtedega. See maitsev ja värvikas roog on suurepärane lisand grillitud lihale või kala kõrvale, ent sobib suurepäraselt ka iseseisva taimetoitlasliku eine osana. Bon appétit!