MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Prantsuse köögi klassika: Ratatouille

Ratatouille on pärit Lõuna-Prantsusmaalt ja on üks tuntumaid ja armastatumaid Provence’i roogasid. See värvikirev ning maitseküllane köögiviljahautis pakub suurepärast elamust ning sobib ideaalselt nii iseseisvaks roaks kui ka lisandiks. Järgnevalt jagame lihtsat ja klassikalist retsepti, mis toob Prantsusmaa aroomid otse teie kööki.

Koostisosad:

  • 1 suur baklažaan
  • 2 keskmist suvikõrvitsat
  • 2 punast paprikat
  • 1 kollane paprika
  • 4 väiksemat tomatit
  • 1 suur sibul
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 1 tl värsket tüümiani
  • 1 tl värsket rosmariini või ½ tl kuivatatud rosmariini
  • 2 spl oliiviõli
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart maitse järgi

Valmistamine:

  1. Alusta ratatouille’i valmistamist köögiviljade ettevalmistusest. Pese ja kuivata kõik köögiviljad. Eemalda baklažaanilt ja suvikõrvitsalt otsad ning lõika need umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Koori sibul ja lõika see õhukesteks sektoriteks ning puhasta paprikad seemnetest ja lõika ribadeks.
  2. Kuumuta suures potis või sügavas pannil keskmisel kuumusel oliiviõli. Lisa sibul ja küüslauk ning kuumuta, kuni need muutuvad klaasjaks ja aromaatseks.
  3. Lisa pannile baklažaan ja suvikõrvits, kuumuta neid mõni minut, seejärel lisa paprika. Hauta 5-7 minutit, kuni köögiviljad on poolpehmed.
  4. Lõika tomatid väikesteks tükkideks ning lisa need koos tüümiani ja rosmariiniga pannile. Maitsesta soola ja pipraga ning sega kõik korralikult läbi.
  5. Kata pann kaanega ja hauta madalal kuumusel umbes 15-20 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kõik köögiviljad on pehmed, kuid mitte liiga lagunenud.
  6. Eemalda pann tulelt ja lase ratatouille’il enne serveerimist veidi jahtuda.

Kokkuvõte:

Valminud ratatouille on suurepärane Prantsuse köögi esindaja, mis sobib suurepäraselt sügisesse ja talvisesse menüüsse, tuues sinna külluslikult värve ja maitseid. Serveeri seda kas iseseisva roana koos värske ciabatta või mõne muu leivaga, või paku lisandina liha- või kalaroogade kõrvale. Bon appétit!