Sissejuhatus
Ratatouille on pärit päikeselisest Provence’ist, Prantsusmaalt, kus värsked köögiviljad on osa igapäevasest toidulaualt. See on tervislik ja kergesti valmistatav roog, mis sobib ideaalselt suvisele õhtusöögile. Klassikaline ratatouille on segu baklažaanidest, paprikatest, suvikõrvitsatest, tomatitest ja mõnest aromaatsest ürdist.
Sisu
Koostisosad:
- 1 baklažaan
- 2 suvikõrvitsat
- 2 punast paprikat
- 3 küpset tomatit
- 1 suur sibul
- 3 küüslauguküünt
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- 1 tl kuivatatud rosmariini
- Kimp värsket basiilikut
- Oliiviõli
- Soola ja musta pipart maitse järgi
Valmistamine:
- Alustage baklažaani ja suvikõrvitsate lõikamisest umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Soolake ja jätke seisma umbes 20 minutiks, et vabaneda liigsest niiskusest.
- Kuumutage suurel pannil oliiviõli ja lisage peeneks hakitud sibul ja purustatud küüslauguküüned. Praadige need kuldpruuniks.
- Tükeldage paprikad ribadeks ja lisage pannile. Praadige mõni minut.
- Loputage baklažaani ja suvikõrvitsa viilud külma vee all ja kuivatage köögipaberiga. Lisage need pannile ja praadige, kuni köögiviljad hakkavad pehmenema.
- Viilutage tomatid ja lisage need koos maitseainetega (tüümian, rosmariin, sool, must pipar) pannile.
- Segage ettevaatlikult, katke pann kaanega ja laske köögiviljadel madalal kuumusel haududa 30–40 minutit, aeg-ajalt segades.
- Enne serveerimist riputage peale hakitud värske basiilik ning vajadusel lisage veel soola ja pipart.
Kokkuvõte
Ratatouille on suurepärane viis mitmesuguste köögiviljade nautimiseks ühes toidus. Roog on mitmekülgne ja seda saab serveerida nii iseseisva taimetoiduna kui ka lisandina liha- või kalatoitude juurde. Traditsioonilises Prantsuse köögis austatakse lihtsaid, kvaliteetseid koostisosi ja ratatouille on selles osas ideaalne näide. Bon appétit!