MEKK

Uuri meie kunstilist menüüd, mis pakub kõrgetasemelisi maitseelamusi igale gurmaanile

Blog

Eesti Maitseõhtu: Klassikaline Seljanka Supi Retsept

Sissejuhatus

Seljanka on ajalooline ja armastatud supp, mis ulatub oma juurtega tagasi Ida-Euroopa ja eriti Vene kööki, ent on ka Eestis saanud populaarseks nõuks, olles paelunud paljusid kodukööke oma tugeva maitsebuketi ja toitaineterikkusega. Eesti toidukultuuris on seljankale antud oma nüansse ja kohalikke maitsetäiendusi. Klassikaline Eesti seljanka on hõrk, veidi hapukas, rikkalik ja väga rahuldustpakkuv roog, mida on traditsiooniliselt valmistatud peamiselt lihast ja vorstidest, lisades juurde hapukurki, sibulat ja tomatipastat.

Seljanka sobib ideaalselt kargeteks sügis- või talveõhtuteks kui on vaja keha ja vaimu soojendada. Alljärgnev retsept on mõeldud umbes neljale inimesele ning valmib ligikaudu tunni ajaga.

Sisukord

Koostisosad:

  • 300 g erinevaid lihatooteid (näiteks suitsuliha, keedusinki, pätsvorsti)
  • 100 g suitsupeekonit
  • 1 suur sibul
  • 2-3 hapukurki
  • 2 sl tomatipastat
  • 1 suur porgand
  • 2-3 kartulit
  • 2 liitrit lihapuljongit või vett
  • 5 tera musta pipart
  • 2 loorberilehte
  • 2 sl õli
  • 1 tl suhkrut
  • Sool ja värskelt jahvatatud must pipar maitse järgi
  • Sidruniviile ja hapukoort kaunistuseks
  • Kappareid või oliive serveerimisel lisamiseks
  • Värskeid ürte (nt tilli, peterselli) hakkimiseks

Valmistamine:

1. Ettevalmistus

Alustuseks lõigake liha tükkideks ja peekon ribadeks. Kuumutage pannil õli ning praadige peekonit ja liha mõni minut, et need võtaksid kuldse jume.

2. Köögiviljade kuumutamine

Hakkige sibul peeneks ja lõigake porgand ribadeks või viiludeks. Pange teine pann tulele, lisage natuke õli ja alustage sibula kuldpruuniks küpsetamist. Seejärel lisage porgand ja praadige, kuni porgand on pehmenenud.

3. Hapukurkide ettevalmistus

Lõigake hapukurgid piklikeks ribadeks või kuubikuteks. Asetage kurgid eraldi pannile, lisage natuke vett ja hautage neid, kuni need on pehmed.

4. Supi aluse loomine

Kasutage suurt supipotti ning kallake sinna lihapuljong või vesi. Lisage ettevalmistatud liha ja peekon. Keetke 10-15 minutit.

5. Kõik koostisosad potti

Lisage potile praetud sibulad ja porgandid, samuti hautatud hapukurgid. Keetke kõik koos veel mõni minut.

6. Kartulite ja maitseainete lisamine

Koorige ja lõigake kartulid kuubikuteks ning lisage suppi. Maitsestage musta pipra, loorberilehtede, tomatipasta ja suhkruga. Maitsestage soola ja pipraga. Laske supil tasasel tulel podiseda, kuni kartulid on pehmed, umbes 15 minutit.

7. Viimane lihv

Kui kartulid on pehmed, kontrollige supi maitset ja vajadusel lisage soola või pipart. Nüüd on supp peaaegu valmis!

Kokkuvõte

Seljanka on kodune ning hõrk roog, mis maitseb kõige paremini järgmisel päeval pärast valmimist, sest siis on maitsed jõudnud korralikult omavahel seguneda. Serveeri suppi sidruniviilude, hakitud värske tilli või peterselliga. Igale supitaldrikule võib lisada ka lusikatäie hapukoort ning mõned kapparid või oliivid. See supp pakub kosutust ja maitseelamust nii tööpäeva lõpetuseks kui ka pidulikumal hetkel lauale tuues.

Eesti maitseõhtu seljanka supp on mitmekülgne ja tal on pikka aega südameid soojendanud. Olgu siis tegu pereringis einestamisega või suurema seltskonnaga koosviibimisega, seljanka on suurepärane valik, pakub ohtralt maitset ja veenab igat supisõpra vanast head rahvusroast veel kord lugu pidama.